Chef © Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden
Home. Activiteiten. Nieuwsbrief. Buurthuis. Contact. Home. Activiteiten. Nieuwsbrief. Buurthuis. Contact.

Prachtig initiatief vanuit de gezamenlijke buurtver. 31aug.


Ouderen en jongeren samen op stap, met als thema, WOII.

Wat weten de jongeren hiervan en wat hebben de ouderen te vertellen. En dan met name over, kamp Westerbork.

Al met al best wel een grote belangstelling vanuit de drie bv's Asserstraat, Noorderhoek en Woltingshof. Ruim 20 deelnemers.

Jong en oud gezamenlijk naar herinneringscentrum Westerbork.


Verzamelen bij buurthuis Noorderhuus, met een 6tal pers. Auto's en een +bus waarin een rolstoeler en ouderen makkelijk vervoerd konden worden, was eveneens een goede greep. Het weer was ons ook gunstig gezind, de meegebrachte regenschermen op stokjes konden opgevouwen blijven.

Wat opviel is dat het bezoekerscentrum en het monument best wel bekend is, maar verschillende mensen waren er lang of nooit niet geweest. Een kort bezoek aan het informatie en bezoekerscentrum, waar veel te zien en te leren valt. En zeker een wat langer bezoek verdiend, maar dat is aan een ieder om later zelf nog eens te ondernemen.

We zijn  onder leiding van een gids in de pendelbus vanaf het centrum naar het uiteindelijke monument gereisd. Een zeer enthousiaste gids trakteerde ons op mooie en ontroerende verhalen. Maar eerst was er een koek en zopie moment alvorens wij achter de gids onze rondgang op het terrein konden aanvangen.

De gids had bij verschillende plekken op het terrein een goed verhaal.

Beginnende bij de inschrijving meteen achter de slagboom met alle wetenswaardigheden oa. dat het kampleven goed was, tenminste de schijn was goed. Duitsers waren er amper, veel werd door Joden geregeld en bewaakt.

Daarmee werd er een soort rust en valse schijn opgehouden. Bijzonder is ook wel dat bijna alle zichtbare groen en bomen er toen niet was. Daarmee was ontsnappen ook vrijwel onmogelijk. Gevaarlijk bovendien met de dood als gevolg.

Zo hebben we een zeer kleine kijk gehad, middels verhalen van de gids over de latrine, de strafbarak, de bedden drie hoog gestapeld, het perron het spoor. De verhalen van de gids waren pakkend, levendig en van goede details voorzien, je kreeg er meteen een beeld bij.

Na meer dan een 1,5 uur verhalen en uitleg gehad te hebben, zijn we moe van de wandeling en indrukken weer richting het Noorderhuus gegaan.

Aldaar genietend van de (vrijheid) koffie, thee, rust en onder de indruk van wat we gehoord en gezien hebben. Toen  kwamen eveneens de verhalen bij de ouderen die de oorlog aan de lijve ondervonden hadden ook voorbij.

Het was mooi om te zien dat de jeugd erg geïnteresseerd is.

Voor de meesten is het historie, maar voor verschillende buurtbewoners zijn het herinneringen aan een bange tijd.


Hoewel 1 van de mannelijke aanwezigen opmerkte, dat hij het na de oorlog wel erg saai vond.Henk Heideveld